ROXANICH

Naša vinarija

Posjetite našu vinariju i podrum, smještene ispod hotela i skladno sljubljene s krajolikom. Tko zna, možda bismo mogli s Vama podijeliti i neke od naših vinarskih tajni.

Vinarstvo

Vino pamti sve. Vinograd je oblikovan svojom poviješću, kao i navikama svojih prijašnjih vlasnika. Stoga je vino dobro samo u mjeri u kojoj i osoba koja ga pravi.

Nerazdvojno od svog tvorca, vinogradarstvo je u velikoj mjeri rezultat načina života samog vinara i njegovih uvjerenja. Što je ono što je želio postići? Koja je njegova filozofija? U što vjeruje? Odgovori na ova pitanja oblikuju njegovu vrlo osobnu priču o vinu.

Drugi presudni element je podrijetlo grožđa. Geografsko područje na kojem vinova loza raste i sazrijeva. Oblikovano svojim terroirom – klimatskim i mikroklimatskim uvjetima te vrstom i karakteristikama tla, grožđe razvija svoj jedinstveni karakter.

Vinogradi

Većina grožđa za naša vina dolazi iz zapadnih dijelova poluotoka. Riječ je o čuvenoj „Crvenoj Istri”, nazvanoj prema svom neuobičajenom tipu crvenog tla (terra rossa) nastalog iz vapnenca.

Crveno tlo je pH neutralno te bogato hranjivim tvarima i mineralima – idealno za uzgoj grožđa.

Želja nam je uključiti i bijelo tlo središnjih/istočnih dijelova Istre za položaje budućih vinograda. Ova vrsta tla obogaćuje grožđe sasvim drugačijim karakteristikama i jedva čekamo istražiti njegove potencijale.

Naše grožđe

Istra je ponosna na svoju tradiciju uzgoja autohtonih sorti. Uzgajamo istarsku Malvaziju, Teran i Borgonju. Naš izbor uključuje sortne i cuvée te poljske mješavine (Gemischter Satz). Želja nam je svakom vinu dati osobni potpis, prikazati vinarevo putovanje, potragu i otkrivanje svega onog što može učiniti s grožđem kako bi ga učinio svojim.

Sorta grožđa je nesumnjivo važna, ali ona je samo dio onog što uistinu čini vino. Proizvod trenutka. Sinergije između tvorca i terroira, rodnog mjesta i klime. Jer okus i iskustvo određenog vina nikada se ne mogu poistovijetiti samo s popisom sorti na etiketi.

Prve ruže

Asortiman Prve ruže predstavlja uvodna vina vinificirana u neutralnim spremnicima – bijela, crna i rosé. Bijela i rosé su osvježavajuća i macerirana u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana, dok su crna laganija, elegantna. Ako tek trebate otkriti uzbudljiv svijet dugo odležanih, kao i narančastih vina, Prve ruže su idealan uvod.

Dugo macerirana bijela vina (Orange Selection)

Svoj asortiman dugo maceriranih vina ponekad iz milja nazivamo „Bijela vina odjevena u crveno” jer se radi o bijelim vinima koja su vinificirana na isti način kao i klasična crvena vina.

Na ovaj način vino zadržava izvornu voćnu aromu grožđa, ali u isto vrijeme i ugodno iznenađuje nepce izdašnim bogatstvom sekundarnih aroma koje su rezultat dugog kontakta s originalnim taninima skrivenim u koži i košticama grožđa.

Karakteristična su po prepoznatljivoj ​​paleti dubokih jantarnih nijansi. Lagani početak koji se postupno pretvara u vatreni, ispunjavajuć finiš. Suha i punog tijela, zaokružena neodoljivom svježinom. Meditativna, energična i sirova.

Crvena

Naša crvena vina su bogata i odvažna, namijenjena dugom čuvanju i trajnom uživanju. Proizvedena su od lokalnih i nadaleko poznatih sorti grožđa te nude jedinstven uvid u istarsko vinarstvo.

Vins de longue garde

Vina namijenjena za dugo čuvanje traže brižan pristup – od posebno prilagođenog procesa maceracije, preko alkoholne fermentacije pa sve do kasnije faze malolaktičke fermentacije.

Cilj nam je proizvesti vina koja su spremna za dug proces starenja i dugo čuvanje.

Dužina odležavanja kojoj težimo, a koja je utjelovljena u biodinamičkoj filozofiji i učenju Rudolfa Steinera, sedam je godina.

Sedam je produkt određene orijentacije. To je broj s velikim simboličkim značenjem. Predstavlja ciklus zrelosti. Školsku dob djeteta. Broj dana u tjednu. Period oporavka stanica u našem tijelu.

„Morao sam svojim vinima dati sedam godina za sazrijevanje. Na ovaj način, ona napuštaju moju skrb spremna za školu. Mogu samopouzdano krenuti u prvi razred.”

– M. Rožanić

Vrlo smo brzo shvatili da vina koja stvaramo imaju velik potencijal za dugo starenje. Uzorci koji se čuvaju u arhivi iz godine u godinu postaju sve bolji. Nakon više od 10 godina komercijalnog vinarstva, napokon smo vrlo blizu svom cilju.

Kako odležavamo svoja vina

Naša filozofija obuhvaća samo prirodnu i iskrenu proizvodnju vina. Ovakav pristup za sobom povlači određeni standard, kako u podrumu, tako i izvan njega.

Maksimalna redukcija svih stranih utjecaja na vino ključan je element prirodnog vinarstva. Vina fermentirana s autohtonim kvascem i sazrela s vlastitim, kondenziranim taninima – koji dolaze isključivo iz kože i koštica grožđa – u konačnici će razviti originalna, prirodna tijela i arome.

U vinariji Roxanich vina odležavamo u velikim drvenim spremnicima i bačvama. Na taj način se minimizira područje kontakta drva i grožđa te uvelike smanjuje infuzija drvenih tanina u vino.

Bačve i spremnike iznova upotrebljavamo sve dok drvo ostaje zdravo. Na taj način dodatno smanjujemo hidroliziranu emisiju tanina.

Rezultat toga je drvo u svojoj prirodnoj ulozi – gdje ono postaje mikro-oksigenacijska membrana koja u vino unosi kisik na prirodan i kontroliran način.

U našem podrumu nema sintetičkih kemikalija. Sulfiti su reducirani na najmanju nužnu razinu, a bačve se tretiraju isključivo prirodnim pčelinjim voskom.

UŽIVAJTE U SVOM BORAVKU

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Iskoristite sve blagodati Roxanich Wine & Heritage Hotela i vinarije.

Ovaj projekt sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda. Za sadržaj ove web stranice odgovoran je Roxanich ltd.