ROXANICH

Naša vinarija

Posjetite našu vinariju i podrum, smještene ispod hotela i skladno sljubljene s krajolikom. Tko zna, možda bismo mogli s Vama podijeliti i neke od naših vinarskih tajni.

Vinarstvo

Vino pamti sve. Vinograd je oblikovan svojom poviješću, kao i navikama svojih prijašnjih vlasnika. Stoga je vino dobro samo u mjeri u kojoj i osoba koja ga pravi.

Nerazdvojno od svog tvorca, vinogradarstvo je u velikoj mjeri rezultat načina života samog vinara i njegovih uvjerenja. Što je ono što je želio postići? Koja je njegova filozofija? U što vjeruje? Odgovori na ova pitanja oblikuju njegovu vrlo osobnu priču o vinu.

Drugi presudni element je podrijetlo grožđa. Geografsko područje na kojem vinova loza raste i sazrijeva. Oblikovano svojim terroirom – klimatskim i mikroklimatskim uvjetima te vrstom i karakteristikama tla, grožđe razvija svoj jedinstveni karakter.

Vinogradi

Većina grožđa za naša vina dolazi iz zapadnih dijelova poluotoka. Riječ je o čuvenoj „Crvenoj Istri”, nazvanoj prema svom neuobičajenom tipu crvenog tla (terra rossa) nastalog iz vapnenca.

Crveno tlo je pH neutralno te bogato hranjivim tvarima i mineralima – idealno za uzgoj grožđa.

Želja nam je uključiti i bijelo tlo središnjih/istočnih dijelova Istre za položaje budućih vinograda. Ova vrsta tla obogaćuje grožđe sasvim drugačijim karakteristikama i jedva čekamo istražiti njegove potencijale.

Naše grožđe

Istra je ponosna na svoju tradiciju uzgoja autohtonih sorti. Uzgajamo istarsku Malvaziju, Teran i Borgonju. Naš izbor uključuje sortne i cuvée te poljske mješavine (Gemischter Satz). Želja nam je svakom vinu dati osobni potpis, prikazati vinarevo putovanje, potragu i otkrivanje svega onog što može učiniti s grožđem kako bi ga učinio svojim.

Sorta grožđa je nesumnjivo važna, ali ona je samo dio onog što uistinu čini vino. Proizvod trenutka. Sinergije između tvorca i terroira, rodnog mjesta i klime. Jer okus i iskustvo određenog vina nikada se ne mogu poistovijetiti samo s popisom sorti na etiketi.

Prve ruže

Asortiman Prve ruže predstavlja uvodna vina vinificirana u neutralnim spremnicima – bijela, crna i rosé. Bijela i rosé su osvježavajuća i macerirana u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana, dok su crna laganija, elegantna. Ako tek trebate otkriti uzbudljiv svijet dugo odležanih, kao i narančastih vina, Prve ruže su idealan uvod.

Dugo macerirana bijela vina (Orange Selection)

Svoj asortiman dugo maceriranih vina ponekad iz milja nazivamo „Bijela vina odjevena u crveno” jer se radi o bijelim vinima koja su vinificirana na isti način kao i klasična crvena vina.

Na ovaj način vino zadržava izvornu voćnu aromu grožđa, ali u isto vrijeme i ugodno iznenađuje nepce izdašnim bogatstvom sekundarnih aroma koje su rezultat dugog kontakta s originalnim taninima skrivenim u koži i košticama grožđa.

Karakteristična su po prepoznatljivoj ​​paleti dubokih jantarnih nijansi. Lagani početak koji se postupno pretvara u vatreni, ispunjavajuć finiš. Suha i punog tijela, zaokružena neodoljivom svježinom. Meditativna, energična i sirova.

Crvena

Naša crvena vina su bogata i odvažna, namijenjena dugom čuvanju i trajnom uživanju. Proizvedena su od lokalnih i nadaleko poznatih sorti grožđa te nude jedinstven uvid u istarsko vinarstvo.

Vins de longue garde

Vina namijenjena za dugo čuvanje traže brižan pristup – od posebno prilagođenog procesa maceracije, preko alkoholne fermentacije pa sve do kasnije faze malolaktičke fermentacije.

Cilj nam je proizvesti vina koja su spremna za dug proces starenja i dugo čuvanje.

Dužina odležavanja kojoj težimo, a koja je utjelovljena u biodinamičkoj filozofiji i učenju Rudolfa Steinera, sedam je godina.

Sedam je produkt određene orijentacije. To je broj s velikim simboličkim značenjem. Predstavlja ciklus zrelosti. Školsku dob djeteta. Broj dana u tjednu. Period oporavka stanica u našem tijelu.

„Morao sam svojim vinima dati sedam godina za sazrijevanje. Na ovaj način, ona napuštaju moju skrb spremna za školu. Mogu samopouzdano krenuti u prvi razred.”

– M. Rožanić

Vrlo smo brzo shvatili da vina koja stvaramo imaju velik potencijal za dugo starenje. Uzorci koji se čuvaju u arhivi iz godine u godinu postaju sve bolji. Nakon više od 10 godina komercijalnog vinarstva, napokon smo vrlo blizu svom cilju.

Kako odležavamo svoja vina

Naša filozofija obuhvaća samo prirodnu i iskrenu proizvodnju vina. Ovakav pristup za sobom povlači određeni standard, kako u podrumu, tako i izvan njega.

Maksimalna redukcija svih stranih utjecaja na vino ključan je element prirodnog vinarstva. Vina fermentirana s autohtonim kvascem i sazrela s vlastitim, kondenziranim taninima – koji dolaze isključivo iz kože i koštica grožđa – u konačnici će razviti originalna, prirodna tijela i arome.

U vinariji Roxanich vina odležavamo u velikim drvenim spremnicima i bačvama. Na taj način se minimizira područje kontakta drva i grožđa te uvelike smanjuje infuzija drvenih tanina u vino.

Bačve i spremnike iznova upotrebljavamo sve dok drvo ostaje zdravo. Na taj način dodatno smanjujemo hidroliziranu emisiju tanina.

Rezultat toga je drvo u svojoj prirodnoj ulozi – gdje ono postaje mikro-oksigenacijska membrana koja u vino unosi kisik na prirodan i kontroliran način.

U našem podrumu nema sintetičkih kemikalija. Sulfiti su reducirani na najmanju nužnu razinu, a bačve se tretiraju isključivo prirodnim pčelinjim voskom.

UŽIVAJTE U SVOM BORAVKU

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Iskoristite sve blagodati Roxanich Wine & Heritage Hotela i vinarije.

Ovaj projekt sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda. Za sadržaj ove web stranice odgovoran je Roxanich ltd. This project was cofinanced by European Union from the European Fund. The contents of this web page are the sole responsibility of Roxanich ltd.

Europski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija  Europski strukturni i investicijski fondovi Europska unija Hamag bicro Esif financijski instrumenti