UPOZNAJTE MLADENA ROŽANIĆA

Vinareva priča

Mladen Rožanić utjelovljenje je iskonske i neukroćene strasti spram svoje umjetnosti. Vještine izbrušene u neumornoj potrazi za znanjem, naporan rad i istinska ljubav tajni su sastojci svake od njegovih butelja vina.

Mladen je prije svega – connoisseur. Vrhunski poznavatelj i strastveni konzument. Netko tko uživa u vinu te ga ne smatra alkoholnim pićem, već izuzetnom prehrambenom namirnicom. U njegovom obiteljskom domu, vrhunska jela i vina oduvijek su smatrana sastavnim dijelom načina života.

Iskustvo stečeno kroz razotkrivanje i degustacije nagnalo ga je da uroni u ekstenzivno istraživanje i proučavanje kulture vinarstva. Mladen je proveo brojne godine u strastvenoj potrazi za znanjem, učeći i rasvjetljujući i najsitnije detalje umjetnosti stvaranja vina.

Iz svoje pozicije samoukog vinara, Mladen je bio u mogućnosti izbjeći određene dogme koje dolaze s formalnim obrazovanjem. Drugim riječima, bio je slobodan izabrati vlastiti put i ispričati vlastitu priču kroz svoja vina.

Ne vidim zašto hrvatska vina ne bi stajala rame uz rame s inozemnima. Istra, sa svojom dugom poviješću u proizvodnji vina te bogatim izborom zanimljivih autohtonih sorti, posjeduje sve preduvjete za stvaranje iznimnih vina. – M. Rožanić

U konačnici tradicija proizvodnje vina u ovim krajevima seže još do drevnih Feničana i nastavlja se, kontinuirano, sve do današnjih dana. Ima li boljeg dokaza za tvrdnju da je Hrvatska od pamtivijeka zemlja vina?

Počevši od Terana i Borgonje, crvenih sorti po kojima je ovaj dio Hrvatske poznat, ponuda nam je neprekidno rasla te danas uključuje izbor od svijetlih pa do dugo maceriranih vina, autohtonih i uvezenih pojedinih sorti i cuvéea, a svih redom proizvedenih na prirodan i iskren način.

Filozofija našeg vinarstva

Mi stvaramo vina za one koji žele kušati uistinu jedinstven proizvod. Za nekog čiji je životni stil obogaćen malim dozama luksuza kojima se prepušta u onim posebnim prilikama, bilo na samo ili u dobrom društvu – za onog tko stremi k najboljem i spreman je za time otići i korak dalje.

Naše vino je namijenjeno kompleksnoj osobi. Radoznaloj duši. Nekome koga zanima cjelokupna priča: što konzumira, kako je napravljeno te kako je stvaranje toga utjecalo na planet.

Želimo biti u potpunosti transparentni u svom vinarstvu. Vjerujemo da je to jedini način stvaranja uistinu prirodnog i iskrenog vina. Naša težnja stoga nije tek puko zadovoljenje norme, ne zanimaju nas certifikati, kao ni pridržavanje isključivo formalnih pravila igre. Mi vjerujemo u holistički pristup i potragu za balansom koja se odražava u svim aspektima života i rada pa tako i u stvaranju naših vina.

Vino – kruh naš svagdašnji već više od 9000 godina

Vinarstvo je duboko ukorijenjeno u našu civilizaciju. Najstariji dokazi o konzumaciji vina pronađeni su u Kini i datiraju još iz 7. stoljeća prije Krista. Stari Grci su mu pridavali čak i magična svojstva te ga smatrali božanskim pićem. Bogu vina, Dionisu, posvećivali su vinske gozbe i festivale vina, a slavni filozofi Aristotel i Platon svoje su čuvene diskusije vodili uz uvijek neizbježan pehar pun vina.

Vino je imalo značajnu ulogu u ljudskom putovanju kroz stoljeća. Kroz svo to vrijeme, čovječanstvo ga se trudilo usavršiti, doraditi i razotkriti sve njegove tajne.

Definirajmo vintage

Samo mijena stalna jest. Kako se sve stvari oko nas neprekidno mijenjaju, tako se i mi mijenjamo s njima. Nitko od nas danas nije ista osoba kakva je bio prije jednu ili deset godina. Jednako tako, ne vidimo ni jedan valjani razlog zašto bi vino iz godine u godinu ostajalo isto.

Vintage se ispravno može doživjeti i shvatiti samo ako se suzdržimo od „šminkanja” vina dodavanjem tanina i aroma. Jer samo takvo nesputano vino će nam ispričati o vinovoj lozi koja je rodila grožđe, o grožđu koje ga je oblikovalo, o njegovom sazrijevanju u podrumu te starenju u boci. Jedino tako možemo čuti njegovu priču i istinski ga upoznati.

Biodinamika

Učenja Rudolfa Steinera i djela Marie Thun duboko su utjecala na filozofiju našeg vinarstva, udarivši temelje prirodnim i iskrenim praksama kojih se pridržavamo prilikom stvaranja svojih vina.

Steiner je bio filozof iz 19. stoljeća, duhovnjak i otac biodinamičke poljoprivrede – vrste organske poljoprivrede vođene principima održivosti tla, pridržavanja ritmova kozmosa i sveopće ravnoteže.

Maria Thun je dodatno proširila Steinerovu filozofiju, iskoristila je za praktičnu primjenu te razvila mjesečev kalendar u kojem je precizno odredila faze sadnje, davši time neprocjenjiv doprinos vinarima zainteresiranima za biodinamiku.

„Vino je živo biće.

Živi u unutrašnjosti boce i prolazi kroz sve razvojne faze.”
R. Steiner

Iskreno i prirodno vinarstvo

Mnogi čimbenici ulaze u stvaranje prirodnog vina. To je znatno više od samog procesa, to je filozofija – odlučnost u nakani da i krajnji proizvod, kao i njegovo stvaranje, budu potpuno transparentni.

Nema potrebe za tajnama.

Što naša vina čini prirodnima

Postupak proizvodnje vina podsjeća na davna vremena. Vina koja stvaramo bila bi na isti način proizvedena i prije stotinu godina.

Ne upotrebljavamo kemikalije, osim minimalne infuzije sulfita prije buteljiranja. Svoje bačve tretiramo isključivo prirodnim agensima, poput pčelinjeg voska, te ne unosimo strane tanine u vino.

Što naša vina čini iskrenima

Svoja vina ne dorađujemo kako bismo ih ujednačili. Želimo Vam pružiti okus svake pojedine berbe, svakog vanjskog elementa koji ju je oblikovao, kao i umjetnosti koja sve to objedinjuje. Na taj način, u svakom pojedinom gutljaju možete kušati cjelokupno njegovo putovanje.

Više od obećanja

Neka se vina prodaju en primeur, dok se još uvijek nalaze u ranoj fazi fermentacije. Obećana su budućem vlasniku mnogo prije no što sazru, ponekad i godinama prije no što su buteljirana i spremna za kušanje.

Naš pristup je drugačiji. Mi ne vjerujemo u prodaju obećanja, nego u ispunjavanje istih.

Smatramo da Vam treba predstaviti potpuno zrelo – dovršeno vino. To je pristup kojim se vodimo te će se naša vrhunska vina i dalje prodavati tek kad su potpuno spremna za kušanje.

UŽIVAJTE U SVOM BORAVKU

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Iskoristite sve blagodati Roxanich Wine & Heritage Hotela i vinarije.

Ovaj projekt sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda. Za sadržaj ove web stranice odgovoran je Roxanich ltd.