UPOZNAJTE MLADENA ROŽANIĆA

Vinareva priča

Mladen Rožanić utjelovljenje je iskonske i neukroćene strasti spram svoje umjetnosti. Vještine izbrušene u neumornoj potrazi za znanjem, naporan rad i istinska ljubav tajni su sastojci svake od njegovih butelja vina.

Mladen je prije svega – connoisseur. Vrhunski poznavatelj i strastveni konzument. Netko tko uživa u vinu te ga ne smatra alkoholnim pićem, već izuzetnom prehrambenom namirnicom. U njegovom obiteljskom domu, vrhunska jela i vina oduvijek su smatrana sastavnim dijelom načina života.

Iskustvo stečeno kroz razotkrivanje i degustacije nagnalo ga je da uroni u ekstenzivno istraživanje i proučavanje kulture vinarstva. Mladen je proveo brojne godine u strastvenoj potrazi za znanjem, učeći i rasvjetljujući i najsitnije detalje umjetnosti stvaranja vina.

Iz svoje pozicije samoukog vinara, Mladen je bio u mogućnosti izbjeći određene dogme koje dolaze s formalnim obrazovanjem. Drugim riječima, bio je slobodan izabrati vlastiti put i ispričati vlastitu priču kroz svoja vina.

Ne vidim zašto hrvatska vina ne bi stajala rame uz rame s inozemnima. Istra, sa svojom dugom poviješću u proizvodnji vina te bogatim izborom zanimljivih autohtonih sorti, posjeduje sve preduvjete za stvaranje iznimnih vina. – M. Rožanić

U konačnici tradicija proizvodnje vina u ovim krajevima seže još do drevnih Feničana i nastavlja se, kontinuirano, sve do današnjih dana. Ima li boljeg dokaza za tvrdnju da je Hrvatska od pamtivijeka zemlja vina?

Počevši od Terana i Borgonje, crvenih sorti po kojima je ovaj dio Hrvatske poznat, ponuda nam je neprekidno rasla te danas uključuje izbor od svijetlih pa do dugo maceriranih vina, autohtonih i uvezenih pojedinih sorti i cuvéea, a svih redom proizvedenih na prirodan i iskren način.

Filozofija našeg vinarstva

Mi stvaramo vina za one koji žele kušati uistinu jedinstven proizvod. Za nekog čiji je životni stil obogaćen malim dozama luksuza kojima se prepušta u onim posebnim prilikama, bilo na samo ili u dobrom društvu – za onog tko stremi k najboljem i spreman je za time otići i korak dalje.

Naše vino je namijenjeno kompleksnoj osobi. Radoznaloj duši. Nekome koga zanima cjelokupna priča: što konzumira, kako je napravljeno te kako je stvaranje toga utjecalo na planet.

Želimo biti u potpunosti transparentni u svom vinarstvu. Vjerujemo da je to jedini način stvaranja uistinu prirodnog i iskrenog vina. Naša težnja stoga nije tek puko zadovoljenje norme, ne zanimaju nas certifikati, kao ni pridržavanje isključivo formalnih pravila igre. Mi vjerujemo u holistički pristup i potragu za balansom koja se odražava u svim aspektima života i rada pa tako i u stvaranju naših vina.

Vino – kruh naš svagdašnji već više od 9000 godina

Vinarstvo je duboko ukorijenjeno u našu civilizaciju. Najstariji dokazi o konzumaciji vina pronađeni su u Kini i datiraju još iz 7. stoljeća prije Krista. Stari Grci su mu pridavali čak i magična svojstva te ga smatrali božanskim pićem. Bogu vina, Dionisu, posvećivali su vinske gozbe i festivale vina, a slavni filozofi Aristotel i Platon svoje su čuvene diskusije vodili uz uvijek neizbježan pehar pun vina.

Vino je imalo značajnu ulogu u ljudskom putovanju kroz stoljeća. Kroz svo to vrijeme, čovječanstvo ga se trudilo usavršiti, doraditi i razotkriti sve njegove tajne.

Definirajmo vintage

Samo mijena stalna jest. Kako se sve stvari oko nas neprekidno mijenjaju, tako se i mi mijenjamo s njima. Nitko od nas danas nije ista osoba kakva je bio prije jednu ili deset godina. Jednako tako, ne vidimo ni jedan valjani razlog zašto bi vino iz godine u godinu ostajalo isto.

Vintage se ispravno može doživjeti i shvatiti samo ako se suzdržimo od „šminkanja” vina dodavanjem tanina i aroma. Jer samo takvo nesputano vino će nam ispričati o vinovoj lozi koja je rodila grožđe, o grožđu koje ga je oblikovalo, o njegovom sazrijevanju u podrumu te starenju u boci. Jedino tako možemo čuti njegovu priču i istinski ga upoznati.

Biodinamika

Učenja Rudolfa Steinera i djela Marie Thun duboko su utjecala na filozofiju našeg vinarstva, udarivši temelje prirodnim i iskrenim praksama kojih se pridržavamo prilikom stvaranja svojih vina.

Steiner je bio filozof iz 19. stoljeća, duhovnjak i otac biodinamičke poljoprivrede – vrste organske poljoprivrede vođene principima održivosti tla, pridržavanja ritmova kozmosa i sveopće ravnoteže.

Maria Thun je dodatno proširila Steinerovu filozofiju, iskoristila je za praktičnu primjenu te razvila mjesečev kalendar u kojem je precizno odredila faze sadnje, davši time neprocjenjiv doprinos vinarima zainteresiranima za biodinamiku.

„Vino je živo biće.

Živi u unutrašnjosti boce i prolazi kroz sve razvojne faze.”
R. Steiner

Iskreno i prirodno vinarstvo

Mnogi čimbenici ulaze u stvaranje prirodnog vina. To je znatno više od samog procesa, to je filozofija – odlučnost u nakani da i krajnji proizvod, kao i njegovo stvaranje, budu potpuno transparentni.

Nema potrebe za tajnama.

Što naša vina čini prirodnima

Postupak proizvodnje vina podsjeća na davna vremena. Vina koja stvaramo bila bi na isti način proizvedena i prije stotinu godina.

Ne upotrebljavamo kemikalije, osim minimalne infuzije sulfita prije buteljiranja. Svoje bačve tretiramo isključivo prirodnim agensima, poput pčelinjeg voska, te ne unosimo strane tanine u vino.

Što naša vina čini iskrenima

Svoja vina ne dorađujemo kako bismo ih ujednačili. Želimo Vam pružiti okus svake pojedine berbe, svakog vanjskog elementa koji ju je oblikovao, kao i umjetnosti koja sve to objedinjuje. Na taj način, u svakom pojedinom gutljaju možete kušati cjelokupno njegovo putovanje.

Više od obećanja

Neka se vina prodaju en primeur, dok se još uvijek nalaze u ranoj fazi fermentacije. Obećana su budućem vlasniku mnogo prije no što sazru, ponekad i godinama prije no što su buteljirana i spremna za kušanje.

Naš pristup je drugačiji. Mi ne vjerujemo u prodaju obećanja, nego u ispunjavanje istih.

Smatramo da Vam treba predstaviti potpuno zrelo – dovršeno vino. To je pristup kojim se vodimo te će se naša vrhunska vina i dalje prodavati tek kad su potpuno spremna za kušanje.

UŽIVAJTE U SVOM BORAVKU

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Iskoristite sve blagodati Roxanich Wine & Heritage Hotela i vinarije.

Ovaj projekt sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog fonda. Za sadržaj ove web stranice odgovoran je Roxanich ltd. This project was cofinanced by European Union from the European Fund. The contents of this web page are the sole responsibility of Roxanich ltd.

Europski fondovi Operativni program konkurentnost i kohezija  Europski strukturni i investicijski fondovi Europska unija Hamag bicro Esif financijski instrumenti